четвер, 15 червня 2017 р.

ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ ЗАСОБАМИ КРАЄЗНАВСТВА

Патріотичне виховання підростаючого покоління - одне з найважливіших завдань нашої школи. Життя вимагає від учителів знаходити оптимальне поєднання форм, засобів і методів педагогічного впливу, будити непідробний інтерес і пізнавальні здібності учнів. Ефективним засобом патріотичного виховання учнів основної школи, є туристсько-краєзнавча робота.
Подорожі й екскурсії розширюють кругозір, дають можливість краще пізнати історію і географію вітчизни, побачити на власні очі природні явища й об’єкти рідного краю, пізнати його історію й економіку, пробуджують глибоку любов до природи, виховуючи дбайливе ставлення до неї.
У туристській діяльності, що організується школою, реалізується вимоги суспільства, родини до виховання учнів, їхнього всебічного розвитку, ведення здорового способу життя шляхом раціональної організації вільного часу школярів. Туристська діяльність виконує комплексну позакласну і позашкільну виховну роботу школи, сприяє формуванню соціально активного, духовно і фізично здорового покоління. Учні, що займаються туризмом, швидше набувають соціальної зрілості, одержують духовне і фізичне загартування, активно готуються до трудової діяльності. Через шкільні туристичні об’єднання, клуби, гуртки, секції пішохідного, водного, гірського, велосипедного і т. п. туризму школярі опановують багато видів діяльності.
Зміст туристської діяльності учнів полягає в формуванні суспільної спрямованості особистості школярів, її соціальної активності, наслідком якої є усвідомлене відношення учнів до навчання, праці, суспільній роботі. Тому туристська діяльність характеризується, насамперед, свідомим і творчим виконанням учнями добровільно узятих на себе обов’язків і суспільно корисною роботою в походах, подорожах і експедиціях.
Мета туристсько-краєзнавчої діяльності реалізується у програмі Всеукраїнських експедиціях учнівської молоді: «Краса і біль України», «Сто чудес України», «Історія міст і сіл України», «Україна вишивана» тощо. Вони проходять в рамках руху учнівської молоді України за
Збереження і примноження традицій, звичаїв, обрядів народу «Моя земля - земля моїх батьків».

Немає коментарів:

Дописати коментар

О "ДВУХ ТУРИЗМАХ" В ШКОЛЕ

1. Туризм как форма активного отдыха и дополнительного образования полезен каждому ребенку. Мало сказать полезен - он необходим каждой ...